PEDAGOGISKA FILMER

FILMER OCH ARBETSMATERIAL ATT ANVÄNDA I KLASSRUMMET

Under våren 2023 lanserar Blekinge museum fem spännande och lärorika filmer du som lärare kan använda i din undervisning. Filmerna är på olika teman och ställer frågor som säkert kan vara relevanta för barn och unga idag. Under varje film hittar du arbetsmaterial som kan användas för att jobba vidare med temat i klassrummet

SKÖNHETSNORMER FRÅN 1700-TALET TILL IDAG

Vad hade människor från 1700-talet tyckt om selfies och snyggfilter? Förmodligen hade de älskat det – i alla fall om de kom från en finare samhällsklass där det var viktigt att visa status och grupptillhörighet genom rätt utseende och detaljer i kläder och kroppshållning. På den tiden fanns det skickliga porträttmålare – idag tar vi selfies och lägger upp på sociala medier för att visa vilka vi är och var vi hör hemma.

Blekinge museums film ”Skönhetsnormer från 1700-talet till idag” riktar sig till elever i högstadiet och gymnasiet. Filmen är tänkt att ge eleverna en historisk tillbakablick med intressanta fakta, aha-upplevelser, humor och igenkänning. Att få lära sig mer om hur normer kring genus, makt och skönhet har varierat över tid skapar förståelse för hur dagens idéer kring utseende och status har kommit till och vad de betyder.

Eleverna får möjlighet att reflektera över historiska sammanhang och hur normer alltid förändras över tid. Filmen är 13 minuter lång, och funkar allra bäst tillsammans med arbetsmaterialet i pdf:en nedan.

EMIGRATION DÅ OCH NU

Filmen beskriver den stora emigrationen från Blekinge och Sverige under 1800-talet.

Drivkrafterna var inte sällan fattigdom och viljan att skapa sig ett bättre liv, i tex Nordamerika. Filmen tar också upp den migration som sker till Sverige idag och sätter den i ett historiskt sammanhang. Berättare är Christoffer Sandahl, museichef på Blekinge museum.

Det här är en av Blekinge museums pedagogiska filmer som riktar sig till skolklasser i hela Blekinge. “Emigrationen från Blekinge” är anpassad för högstadiet och gymnasiet. Ladda ner pdf:en med diskussionsmaterial nedan och jobba vidare med relevanta frågeställningar i klassrummet!

MÄNNISKA OCH DJUR GENOM HISTORIEN

Människa och djur har följts åt sedan urminnes tider. Redan under stenåldern hade vi människor hundar som omtyckta husdjur, och på Blekinge museum finns ett ovanligt och fascinerande fynd från en hund som begravts för mer än 8000 år sedan.

I filmen berättas om människans relation till djuren genom olika tidsperioder. Vi får också bekanta oss med några av de fantasifulla tolkningar av okända djur som förekommit under historiens gång. Vilka bevis har det till exempel funnits för enhörningars existens?

Filmen är 8 minuter lång och riktar sig till årskus 3-6. Berättare är Hanna Sjöberg, pedagog och osteolog på Blekinge museum.
Titta tillsammans i klassrummet och diskutera frågor som dyker upp tillsammans i grupper eller helklass.
Arbetsmaterial med förslag på övningar och diskussionsfrågor hittar du i pdf:en nedan.

Kommer snart – Stadsbranden i Karlskrona 1790

Samt ett roligt quiz – gissa föremålet!

Filmer från UR – Länsmuseerna berättar

Länkar till filmerna:

Skeppet Gribshunden Föreläsning · 19 min
År 1495 förliste den danske kungen Hans flaggskepp Gribshunden i Ronneby skärgård i Blekinge. Brendan Foley, forskare i arkeologi vid Lunds universitet, berättar om projektet och marinarkeologiska utgrävningar. Christoffer Sandahl, chef samlingar på Blekinge museum, berättar och visar föremål som man funnit från vraket. Inspelat på Blekinge museum den 11 november 2020. Arrangör: Blekinge museum.

Det ligger en hund begraven Föreläsning · 12 min
Den arkeologiska utgrävningen av stenåldersboplatsen i Ljungaviken har vänt upp och ner på tidigare föreställningar om hur människor levde tillsammans. Ola Palmgren, pedagog, berättar om utgrävningen och animalosteolog Ola Magnell visar ett av de mest spektakulära fynden från utgrävningen, en hund som begravts med omsorg. Inspelat på Blekinge museum den 11 november 2020. Arrangör: Blekinge museum.

Drömmen om ett museum Föreläsning · 3 min 33 sek
Kan den danske kung Hans flaggskepp Gribshunden som sjönk 1495 bli ett flaggskepp för Ronneby kommun på 2000-talet? Anneli Vik arbetar med projekt Gribshunden vid Ronneby kommun. Här berättar hon om drömmen om ett museum som funnits under lång tid i Ronneby och som har aktualiserats igen när man konstaterar att det var skeppet Gribshunden som man funnit. Inspelat på Blekinge museum den 11 november 2020. Arrangör: Blekinge museum.

Från storslagen vision till ett levande världsarv Föreläsning · 16 min
Ett av Unescos världsarv är Örlogsstaden Karlskrona, en av de bäst bevarade och mest kompletta örlogsstäderna som finns kvar i världen. Marcus Sandekjer, museichef på Blekinge museum, och Malin Jogmark, verksamhetsutvecklare på Marinmuseum, berättar om Karlskronas historia och det levande världsarvet. Inspelat på Blekinge museum den 11 november 2020. Arrangör: Blekinge museum.

Kustkultur och båtar Föreläsning · 13 min
Blekinge är ett kustlandskap som präglats av närheten till havet. Christoffer Sandahl, chef samlingar, Blekinge museum, berättar om havet och kusten som en del av Blekingebons identitet. Bertil Andersson, båtexpert och båtbyggare, berättar om båtarna utveckling och anpassning för kusten och sjöarna i Blekinge. Inspelat på Blekinge museum den 11 november 2020. Arrangör: Blekinge museum.

Ett Blekinge i förändring Föreläsning · 15 min
Internationella utbyten, sjöfart och kontakt från stora delar av världen är en del av Blekinges historia, säger Charlotte Nordheim, projektsamordnare på Blekinge museum. Tillsammans med Henrik Lövgren, Blekinge integrationscentrum, och Marco Bertoni, universitetslektor och professor, Blekinge tekniska högskola, berättar hon om utmaningar och möjligheter för framtiden. Inspelat på Blekinge museum den 11 november 2020. Arrangör: Blekinge museum.

Här kan du se alla filmer från länsmuseer runt om i Sverige UR Samtiden – Länsmuseerna berättar. Varje länsmuseum har valt ut berättelser som är relevanta för att beskriva något som rör den egna regionen – det kan vara en historisk person, viktiga händelser eller ett avgörande beslut.