BLEKINGE MUSEUM I KLASSRUMET

Vill ni ha besök av Blekinge museum i klassrummet? Vi erbjuder olika peket med spännande skolmaterial. Ni kan titta på våra pedagogiska filmer eller få besök av våra pedagoger ute på er skola. Till både filmer och våra lokala program finns arbetsmaterial som knyter an till läroplanen och Blekinges historia.

RONNEBY BLODBAD

För gymnasium

Händelsen 1564 är kanske den mest omtalade i Blekinges historia. Hemska skildringar om hur ån färgades röd av blod, hur barn slängdes i elden och prästen som dödades i dörröppningen har återberättats genom århundradena. I denna källkritiska övning går vi igenom alla skriftliga belägg för händelsen och diskuterar vad vi egentligen kan veta om Ronneby blodbad.

PEST OCH PINA

För högstadium och gymnasium

För mer än 300 år sedan drog pesten genom Blekinge. Man säger att den kom med flottans skepp till Karlskrona och spred sig sedan vidare. Tiotusentals människor smittades och dog. Över hela länet anlades nya kyrkogårdar utanför städer och byar. En av dessa låg i Holje i nordvästra Blekinge, och platsen har undersökts av arkeologer från Blekinge museum. Under lektionen studerar vi material från undersökningen och funderar över vad materialet kan berätta om livet i 1700-talets början.

SÖLVESBORGS SLOTT

För högstadium och gymnasium.

Från slottet i Sölvesborgs styrdes Blekinge fram till 1600-talet. Här satt länsherren. Många av Danmarks viktigaste familjer har suttit i rummen på slottet. Även kungar och drottningar har vistats här. Vi går runt ruinen och funderar över funktionerna. Var bodde kungen om han var på besök? Grundskola och gymnasium.

KARL XIIs KREDITORER

För högstadium och gymnasium.

När Karl XII återvände hem till Sverige 1716 åtföljdes han av flera hundra personer. Några av dem hade lånat ut pengar till honom. I väntan på sina pengar fick de bo i Karlshamn. Här satte de sin prägel på den lilla staden med sina utländska kläder och traditioner. Karl XII lät dessa fritt utöva sin religion. Något unikt i svensk historia. Om dessa händelserika år handlar denna stadsvandring i Karlshamn.

PEDAGOGISKT ARBETSMATERIAL

Vi kan erbjuda spännande pedagogiskt material som lärare och elever på egen hand kan arbeta vidare med i klassrummet. Paket som handlar om allt från hällristningar till källkritik.

För högstadium och gymnasium erbjuder vi två lärorika klassrumsprogram som utmanar elevernas källkritiska tänkande. Vi besöker er där ni är, och tar med oss spännande historiskt material som klassen får fördjupa sig i och ställa frågor till.

Kontakta museets pedagog Ola Palmgren för mer information.