Bild på presskontakt.

Epost →

Nyhet|2021.06.07 kl 10:57

Gribshunden - utgrävningar 2021

Arkeologer som under tre veckor i maj 2021 undersökt det kungliga krigsfartyget Gribshunden utanför Ronnebys kust har stött på en rad medeltida vapen och spår efter kungliga lyxvaror. Kanoner, armborst och kryddor finns bland fynden – men det verkligt unika är att kunna undersöka helheten på ett senmedeltida skepp; allt från livet ombord och kungens sätt att imponera på vänner och fiender – till kontexten runt ett skepp från Columbus tid.

”Det är som att hitta en helt bortglömd och orörd våning på Glimmingehus, som varit låst i över 500 år” säger Niklas Eriksson på Stockholms universitet. ”Undersökningarna visar att det som togs ombord på Gribshunden år 1495 till stor del fortfarande finns kvar där.”

Bland de bärgade fynden finns en ca 2,4 meter lång kanonlavett, liksom sex armborst och flera pilar. Till armborsten hör sannolikt också en vackert mönstrad björkbark med påfågelmotiv. Inte långt från denna arsenal fanns rester av något helt annat: ett upplag med dyrbara kryddor, inklusive pepparkorn och något som tycks vara saffran, tillsammans med mandlar och hasselnötter. Skosulor och rep hör till de mer handfast praktiska föremålen.

”Forskningspotentialen är enorm” säger projektledaren Brendan Foley, marinarkeolog på Lunds universitet. ”Vi kommer att samverka med en rad internationella forskare under det kommande året för att lägga ihop de olika pusselbitarna till en helhet.” ”Vi kommer också nära människorna på skeppet och får en inblick i deras vardag” säger Christoffer Sandahl, samlingschef på Blekinge museum. ”Exempelvis genom en mycket välbevarad luskam, gjord av horn. Den antyder det under medeltiden överallt förekommande problemet med löss – något många känner igen även idag” fortsätter han. ”Det ska bli väldigt spännande att se om vi hittar rester av hår eller löss i kammen”.

Objekten har ännu inte analyserats. Mer information förväntas framgå av laboratoriestudier som kommer att inkludera dendrokronologi och DNA-analys.

Bilder fria att använda i anslutning till artiklar om utgrävningarna:
Foto bylines:
1, Paula Derudas (Lunds universitet) med det som förmodas vara saffran.
Foto Blekinge museum
2, Brendan Foley (Lunds universitet) med en bärgad kanonlavett.
Foto Christoffer Sandahl

Om projektet:
Gribshunden anses vara världens bäst bevarade fartyg av det slag som användes Christofer Columbus expeditioner till Amerika, och Vasco da Gamas till Indien. Fartyget byggdes i Kontinentaleuropa på 1480-talet och blev senare flaggskepp för den danska kungen Hans, sedermera även svensk kung. Gribshunden sjönk utanför Ronnebys kust i södra Sverige efter en brand ombord sommaren 1495.

Mer information om Gribshunden

Lunds universitet och Blekinge museum ansvarar för undersökningarna i samverkan med Länsstyrelsen i Blekinge och Ronneby kommun. Finansieringen sker främst genom Crafoordstiftelsen. Många internationella forskare är inblandade, inklusive forskare från USA, Storbritannien, Italien och Danmark.

Brendan Foley, Lund University
brendan.foley@ark.lu.se

Marcus Sandekjer, Blekinge museum
marcus.sandekjer@blekingemuseum.se

Tillbaka →

Pressida

Pressnyhetsbrev

Fyll i din emailadress för att prenumerera på vårt pressnyhetsbrev.

Följ Blekinge Museum