TUSENTALS PÅLAR PÅ HAVETS BOTTEN

Under 2022 inleddes ett spännande projekt med kartläggning av pålspärrar i Blekinge. Projektet görs i samverkan med Voice of the ocean.

Vid Tvägöl-Kvalmsö har vi kunnat bekräftaa en pålspärr, endast ett par meter bred som sträcker sig mellan öarna 200 meter och effektivt spärrat av sundet. Den har ingen öppning. Den verkar vara hastigt uppbyggd med olika sorters träd, framförallt ek men även andra lövträd och även en! Helgö-Kvalmsö är en mycket stor spärr, 800 meter lång och upp till 40 meter bred. Vi lyckades finna pålar hela vägen och kullkastade därmed tidigare teorier om öppningar i spärren. Den är byggd av olika lövträd mest ek som är rundtimmer och även radialspräckta stockar. Vi inväntar resultat från den dendrokronologiska analysen.

Pålspärren mellan Östanö och Helgö, en sträcka på cirka 550 meter. Tidigare undersökningar utförda 1966-1974 och 1995 tydde på relativt stora luckor i spärrens västra del mot Helgö men vi har funnit pålar längs hela sträckningen, vilket innebär att under en viss tidsperiod var hela sundet avspärrat och enda vägen in i Kålfjärden/Hjortahammar var via ett par smala passager, Torkö sund, Helgö-Torkö, Lejdeviken eller Varnäs.  Pålarna som bevarats är till största del ek, antingen rundtimmer eller radialspräckt. Rent allmänt kan man säga att pålarna klarat sig bättre ju djupare de stått och ju mindre växtlighet det finns runt dem, På grunt vatten måste man sondera i sedimentet för att finna pålarna, något som kanske gjort att de inte påträffats vid tidigare undersökningar. 

Under undersökningsveckorna identifierades tre kompletta pålspärrar som spärrat av tre sund helt och hållet och tvingat sjöfarten att ta ett annat håll. Vi väntar på dateringen av de dendroprov vi tagit för att kronologiskt jämföra dem och tolka dem i ett större sammanhang. Vi har även tagit prov på en anläggning som vi tolkar som fast fiske för att datera den med C14. Där påträffades även rotfasta stubbar på 1-1,5 meters djup vilka kan vara från stenåldern. 

Pålspärrarna i Listerby skärgård återkommer vi till under hösten och under 2023 kommer vi att titta på de spärrar som finns utanför Lyckeby och Hallarumsviken.  

Förutom pålspärrsprojektet bedriver vi ett antal marinarkeologiska projekt. Här kan nämnas Ryamadsvraket utanför Sturkö, daterat till sent 1200-tal samt det så kallade Slädövraket som dateras till 1500-talets första hälft.

Har du frågor kring marinarkeologi kontakta gärna Mikael Björk, tel: 0766-208417.