HALLARUMSPROJEKTET

Området kring Hallarumsviken har länge varit en viktig del i både en vetenskaplig och mer populärhistorisk skildring av järnålderns Blekinge. I området har man läst in en närvaro av eliter, en betydande handelsplats, hamn för ledungen och en gränstrakt för Danernas och Svearnas intressen i regionen. Kort sagt är Hallarumsviken och skärgården utanför central för en traditionell berättelse om framväxten av ett tidigt Blekinge.

Vid mitten av 1960-talet påbörjade Blekinge museum genom dåvarande landsantikvarie Ingemar Atterman ett dokumentationsprojekt kring främst den yngre järnåldern i östra Blekinge. Fokus låg på dessa bygders betydelse ur ett handels- och seglationsperspektiv, och även frågor kring den dåtida maktutövningen och dess fysiska avtryck i landskapet berördes. Inte minst kom projektet att innebära att marinarkeologiska insatser nu introducerades för länet.

Projektet fortsatte under mitten och slutet av 1990-talet under ledning av 1:e antikvarie Thomas Persson vid Blekinge museum, och det kom att inbegripa både inventeringar och riktade undersökningar, inte minst i Hallarumsvikens inre och vid gravfältet Store Backe.

Resultat från 2000-talets arkeologi i Västra Vång liksom inlämnade privatfynd och extern sponsring har möjliggjort igångsättande av en tredje fas av kunskapsuppbyggnad i Östra skärgården. Hallarumsprojektet rör idag både tidigare kända men också helt nyupptäckta arkeologiska lokaler, såväl på fastlandet som ute i skärgården. Projektets övergripande syfte är att möjliggöra framställande av nya vetenskapliga frågeställningar om en regional utveckling i Blekinge under järnåldern. Arbetet utförs i samverkan mellan Blekinge museum, Lunds Universitet och Södertörns Högskola.

Kontaktperson:  Mikael Henriksson



Under 2022 släppte Blekinge museum en populärvetenskaplig publikation om Stora Backe och Hallarumsprojektet. Huvudförfattare är Ingrid Gustin vid Lunds universitet. Skriften fungerar dels som en katalog för den som vill studera järnålderns gravfält, men också vara en inspirerande guidebok för besökaren ute på gravfältet.

Genom frikostigt bidrag från Inge Håkansson på bilden ovan (1929–2022) möjliggjordes publikationen om Store Backe men också fortsatt forskning kring gravfältet och dess kringliggande bygd. Vid köp av boken går pengarna oavkortat till Inge Håkanssons donation i Blekinge museum och därigenom till forskning i enlighet med Inges önskemål.

Publikationen finns att köpa på Blekinge museum.