ELLEHOLM – STADEN SOM FÖRSVANN

Den medeltida staden Elleholm är en gåtfull plats. Idag syns inget av den tidigare bebyggelsen och det är bara genom arkeologiska undersökningar och historisk forskning vi kan komma dess historia närmare. Staden, som byggdes under Blekinges dansktid, var belägen på en långsmal ö i Mörrumsån (se bilden ovan), något som för en nutida besökare är svårt att föreställa sig.

Historik
Staden erhöll sina stadsrättigheter 1450 och ägdes av ärkebiskopsstolen i Lund fram till reformationen 1536, då den övergick till kungamakten. Ön var sannolikt en viktig plats för ärkebiskopens handel och maktutövning i regionen – en bricka i maktkampen mellan kung och kyrka. Det goda laxfisket i ån och ett vidsträckt omland gav förutsättningar för handel och köpenskap.

Borgen Sjöborg omnämns i skriftliga källor första gången 1424, men det är okänt hur anläggningen såg ut och när den grundlades. Den förstördes åtminstone två gånger, omkring 1436 i samband med Engelbrektsupproret och 1524 under Sören Norbys skånska uppror. Därefter togs den ur bruk och ersattes av en mindre hovgård. De senaste fem årens undersökningar har avslöjat en hel del om borgen, bl.a. har rester av en vindbrygga daterats till 1343. 2016 hittades också en blyplomb till en klädesbal, som kunde knytas till staden Mechelen i Flandern och tidfästas till 1305–1331.

Ett oväntat fynd – den venetianska dukaten
Vid den arkeologiska utgrävningen i augusti 2018 påträffades mycket överraskande en dukat från Venedig, präglad under doge Andrea Dandalos tid (1343-1354). Detta är den enda medeltida venetianska dukaten som påträffats i Sverige.

Det arkeologiska projektet

Någon verklig arkeologisk forskningsundersökning har tidigare aldrig gjorts i Elleholm och borgen Sjöborg undersöktes senast 1924, då ett mindre schakt togs upp. Undersökningarna 2016-2022 är därför intressanta på många sätt. Blekinge museum driver projektet i samarbete med Kulturen i Lund, och vid sidan av det vetenskapliga projektet har ett samarbete även skett med studieförbundet Sensus. Elleholmsprojektets projektledare är Jimmy Juhlin Alftberg på Blekinge museum. I projektets referensgrupp ingår även Lunds Universitet, Arkeologerna i Lund och Regionmuseet Kristianstad.