Film/teater/musik|2018.04.21 kl 14:00

Med C. M. Bellman i Blekinges natur

Bellmans naturlyriska visor varvas med uppläsning av samtida naturskildringar och bildvisning av Elias Martins landskapsmålningar.

1700-talsföreningen Carlscrona Rediviva och dess musikensemble ”Fruntimmers-Qwartetten” framträder med uppläsning, bildvisning och musik.

Konstnärer har under alla tider hämtat inspiration från naturupplevelser, vilket även kännetecknar vår store nationalskald Carl Michael Bellman. En del av hans visor återger intrycken av Stockholms idylliska omgivningar.  Men han lär under sin livstid aldrig ha besökt Blekinge, och fick därmed inte nöjet att uppleva den vackra naturen i vår sydsvenska provins.

En av hans vänner var den kände målaren Elias Martin, som i början av 1780-talet avbildade vissa av Karlskronas miljöer. Med sin pensel återgav han åtskilliga scenerier i vårt land, däribland många landskap. Men också i privata brev och i publicerade reseskildringar har upplevelser av vår natur blivit beskrivna, såväl av svenskar som av utlänningar. Resenärer, som under det sena 1700-talet besökte Blekinge, frapperades ofta av de natursköna omgivningarna. En hel del av detta material från Bellmans och Martins samtid finns bevarat.

I Carlscrona Redivivas program kombineras dessa tre uttrycksformer av naturupplevelser. Framträdandet bjuder på lästa citat ur reseskildringar från Bellmans tid, bildvisning av Elias Martins landskapsmålningar, samt ett urval av Bellmans sånger med naturanknytning.

Programlängd: ca 50 min.

Kontakt: Carlscrona Rediviva