Gloson. Vildsvin med röda ögon

Fönsterutställning|2020.12.01 —2021.01.13

Vinterväsen och julmagi

Under december presenterar Blekinge museum en rad berättelser om julens väsen i en fönsterutställning mot Borgmästarekajen, Borgmästaregatan och inne på museigården. Kom och upplev folktrons julmagi i coronasäker utomhusmiljö!

Förr i tiden var kontrasten mellan ljus och mörker skarpare än idag. När det var som mörkast ute samlades människor kring ljus, värme, berättelser och traditioner.

Utanför, i skuggornas värld, härskade naturväsen, gastar och andra gåtfulla varelser. Den ombonade helgstämningen blandades med fruktan och misstänksamhet för det okända som sattes i rörelse inför julens särskilt laddade tid. Det gällde att skydda sig från de onda makterna och få de goda på sin sida genom att iaktta alla tecken och utföra nödvändiga riter.

Gården är öppen tis-fre 10-16.
OBS! stängt julafton, juldagen, annandag jul, nyårsafton, nyårsdagen, 6/1.

Fönster mot Fisktorget/Borgmästaregatan är tillgängliga dygnet runt

Kontakt: Charlotte Nordheim
Plats/lokal: Utomhus museigården och fönster mot Borgmästarefjärden/Borgmästaregatan