Nyheter & Pressinfo
Blekinge museum

Rockscen Blekinge 69-99

Med Rockscen Blekinge 69-99 vill vi samla in fakta om band och artister från hela Blekinge från perioden 1969-1999. Foton, berättelser, skivor, musik, affischer, promotionmaterial och allt annat som kan berätta något om musikscenen.

Valet av begreppet ”rockmusik” är medvetet då det är brett och innehåller här allt från pop, synth, blues, fusion, punk, funk, grunge och hårdrock.

Dokumentationen är inspirerad av ”Popstad Lund”, ett projekt från 2010 där Lund som musikstad dokumenterades och resulterade i en utställning på Kulturen.

Med Facebookgruppen ”Rockscen Blekinge 69-99” som nav försöker vi få ihop så mycket material som möjligt och målet är att försöka få en så fullständig bild över länets rockscen som möjligt. Då perioden inte ligger så långt bak tidsmässigt är förhoppningen att det fortfarande finns mycket material tillgängligt hos de musiker som var aktiva och att fånga upp minnen hos de som såg spelningar, besökte replokaler eller på annat sätt kom i kontakt med den blekingska rockmusiken.

Varför då perioden 1969-1999? Rockmusik som genre brukar sägas ha sitt ursprung på 1950-talet men det var först i slutet av 1960-talet som rockmusiken tog steget fullt ut och blev bredare, både på det musikaliska planet men även på det estetiska. Rent intuitivt kändes det rätt att sätta en start på perioden där. Att sätta millennieskiftet som främre gräns passade också bra då musikbranschen då förändrades radikalt med den digitala revolutionen. Spotify, YouTube, Soundcloud och andra digitala scener har blivit standard för att nå ut med musik idag.

Varför var man med i ett band? Ett sätt att nå ut med ett budskap? Enbart för att det var kul? Såg man en ekonomisk möjlighet? Kändisskap? Utanförskap? Gemenskap? Identitetsskapande?  Genusperspektivet?

Delar av det insamlade materialet presenteras i en utställning på Blekinge museum mellan 22 oktober 2016 till 24 september 2017, där besökaren kan ta del av foton, bandpresentationer, historik samt givetvis lyssna på ett urval av de aktiva bandens låtar.

Rockscen Blekinge 69-99 är ett samarbete mellan Blekinge museum, Musik i Blekinge och Blekinge Musiksamlingar.

Kolla in projektets Youtube-kanal här. Öppnas i nytt fönster.


Blekinge Museum

Borgmästaregatan 21
371 35 KarlskronaTelefon

Växel 0455 - 30 49 60
Reception 0455 - 30 49 85E-POST

Blekinge museum

Föremålsmagasinet Rosenholm

Skrädderivägen 3
371 55 KarlskronaTelefon

Växel 0455 - 30 49 60
Föremålsmagasin 0455 - 30 49 75E-POST

Föremålsmagasinet

Translate

Use Google Translate to translate this website into your language:

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att löpande få information om allt som händer på museet!

Följ på Facebook  Blekinge Museum