Blekinge museum

Den 7:e april

Det är dagar fyllda av chock, sorg och rädsla. Men det är också en tid då människor omfamnar varandra. Den sjunde april 2017 kör Rakhmat Akilov med en lastbil ihjäl fem personer på Drottninggatan i centrala Stockholm. Dagarna efter tar sig tusentals människor in till stan för att söka tröst och visa medmänsklighet, kärlek och omtanke. 2017-04-07 för Aftonbladet.


Tommy Nederman är på väg från ett möte i centrala Stockholm när han plötsligt möts av flyende människor och poliser med dragna vapen. Hans första tanke är att se om han kan hjälpa till. På vägen mot Drottninggatan passerar människor med blickar han aldrig glömmer. När jag tog den här bilden hjälper han två unga kvinnor att ta sig i säkerhet. Bilden utsågs en tid senare till Årets Bild.


Systrarna Alice Ek, 22, och Agnes Ek, 23, står länge och håller om varandra utanför Åhléns dagen efter terrorattentatet.


Stockholm står lamslaget och det är svårt att ta sig hem på något annat sätt än till fots. Långa pärlband av människor ringlar sig genom parker, längs vägar och över broar.


Åsa Hellström ger tröst åt dottern Emma, som inte kan få stopp på tårarna under manifestationen på Sergels torg två dagar efter terrorattentatet. "Manifestationen betyder väldigt mycket, att få sörja med övriga Sverige och även inbringa hopp i våra barn och ungdomar om att det finns kärlek i världen", säger Åsa efteråt.


Det har gått åtta månader men hon minns det tydligt. Skräcken och smärtan när hennes ben slits av. Lastbilen, skriken och lukten av diesel. När hon blundar ser hon människorna som bär henne, stoppar blodet och värmer henne med sina kläder. 37-åriga Irina från Ukraina överlevde men förlorade en del av sitt högra ben och idag lever hon med svåra smärtor både i kroppen och själen. Stockholm, 2018-01-23.