Blekinge museum

Srebrenica - 20 år senare

Admir Buljubasic fick vänta i 20 år innan de hittade tillräckligt många benbitar för att han skulle kunna begrava sin pappa. Hamdija Buljubasic var en av åttatusen män som dödades i bosniska staden Srebrenica när bosnienserbiska styrkor intog staden den 11 juli 1995. För att dölja spåren spreds kvarlevorna efter de döda i massgravar i de bosniska skogarna runt Srebrenica. På den 20 åriga minnesdagen, begravdes han och många andra i Potocari där tusentals andra offer för folkmordet ligger i jorden. Potocari, 2015-07-11 för Aftonbladet.


Här ska en far och hans tre sönder som dödades i juli 1995 begravas.


Kriget tog slut för 20 år sedan, men såren är ännu inte läkta. Massbegravningen i Srebrenica hårdbevakas varje år.


Alla kistor läggs på rad i en fabrikslokal i industrizonen i Potocari i väntan på begravning. Det var därifrån som många män skiljdes ifrån sina kvinnor innan de fördes bort för att dödas.


Hajreta förlorade sin far, bror och make 1995. Parets dotter föddes några veckor efter att Srebrenica föll. Hon står vid deras gravar på Potocari gravplats kvällen innan den 20-åriga minnesdagen.


Det finns inte många kvinnor i Srebrenica som inte har förlorat en son, bror, make eller far under massakern 1995.


Kistorna är lika stora och väger inte mycket. Det är bara ben i dem. Potocari, 2015-07-09.


Bosnienserberna ser Putin som sin bundsförvant. Hans bilder hängde överallt i den serbiska delrepubliken 2015, även på ställen där bosniska muslimer dödades för 20 år sen. Kravica, 2015-07-09.