Blekinge museum

Flyktingkrisen

Under 2014 och 2016 drabbades Europa av den värsta flyktingkrisen i modern tid då fler än 3 miljoner människor sökte asyl i EU. Över en miljon tog sig över Medelhavet till Europa. Många drunknade längs vägen. EU misslyckades med att hitta en gemensam strategi och vissa länder slutade att tillämpa Schengenavtalet och Dublinförordningen för de asylsökande. Tillsammans med reportrarna Wolfgang Hansson och Kenan Habul rapporterade jag om situationen för Aftonbladet.

Flyktingar har samlats upp från olika läger i Kroatien och bussats till gränsen. En ungersk gränsvakt ber dem att ställa sig i dubbla rader utanför den röda markering som visar exakt var gränsen mellan länderna går. Utan mat har de väntat vid gränsen mellan Kroatien och Ungern i sju timmar. Nu ska de köras vidare genom landet och släppas av vid den österrikiska gränsen. 2015-09-26.


Bara fyra år gammal är hon full av hemska minnen och erfarenheter. När Silas pappa dödades i krigets Aleppo flydde de över Medelhavet, men hon är fortfarande rädd. Bara dagar innan vårt möte attackerades hennes enda trygghet, flyktingboendet i Heidenau, av högextremister. 2015-09-22, Heidenau.


Det börjar bli mörkt vid flyktinglägret som kallas "Djungeln" i Calais. Flera personer går till vägen i närheten av färjeterminalen i hopp om att lyckas ta sig ombord på lastbilar och ta sig till England. Calais, 2015-08-06.


I en månad har 21-årige Mahmoodijan Ahmadi bott i lägret i Calais som kallas Djungeln. Han är en av de fyra- till fem tusen människor som försöker ta sig ombord på lastbilar för att åka till England och få ett bättre liv. ”Jag hade aldrig lämnat mitt land om jag inte var tvungen. Jag vill ha en framtid”, säger han. 2015-08-06.


Avvisa dom”, ”stoppa asylbedragarna” och ”varenda en som kommer är en för mycket” är ord som hörs när Pegida demonstrerar i Dresden, Tyskland. I flyktingvågens spår har antalet attacker mot asylsökande ökat kraftigt. Bara under årets första sju månader inträffade 200 hatbrott i Tyskland. 2015-09-21.