Blekinge museum

Nicaraguas abortlag

Nicaragua är ett av få länder i världen där abort är helt förbjudet. Även om kvinnans liv är i fara. Tjejer som inte ser någon annan utväg än att göra abort tvingas till livsfarliga lösningar som äventyrar deras hälsa och säkerhet. Samtidigt riskerar de fängelsestraff om de blir påkomna. Många har blivit utsatta för sexuella övergrepp.
Under våren 2015 mötte jag kvinnor och unga tjejer i Nicaraguas huvudstad Managua som på olika sätt har påverkats av det hårda abortförbudet. Vissa ville vara anonyma.Första gången Belén blev gravid var hon bara 15 men kände sig alldeles för ung för att bli mamma. Efter att hon gjort abort sa hennes pojkvän att hon var en mördare. När hon ett år senare blev gravid igen orkade hon inte gå igenom samma sak igen utan behöll sin nu fyraåriga dotter.

"Carla", 36, har gjort tre aborter – alla på privata kliniker. Hon tror att bristen på information och sexualundervisning i landet bidrar till att så många unga kvinnor blir gravida.


Casa Alianza är ett hem för unga mödrar. Här finns plats för 15 mammor och deras barn. Tjejerna är mellan 12 och 17 år och de flesta kommer dit medan de är gravida för att få hjälp med barnet och kunna fortsätta sin skolgång.


Den nya abortlagen gick igenom i samband med valrörelsen 2006. President Daniel Ortega hade räknat ut att han skulle få fler röster genom att stärka förbindelserna med den katolska kyrkan - som var dem som hade lagt fram lagförslaget.


Belen ångrar inte att hon behöll barnet men har svårt att hinna med skolan och saknar att leva som en vanlig tonåring.


”I början visste jag inte ens hur man håller en bebis, men jag lär mig. Jag drömmer om att se min dotter växa upp, att hon ska få gå i skolan och få ett bättre liv”, säger  "Cielo", 17 år. På Casa Alianzas hem för unga mödrar.


”Ashley”, 16 år, håller sin två månader gamla bebis. Hennes familjeförhållanden gjorde att hon inte kunde bo kvar hemma när hon blev gravid.


Tjejerna på Casa Alianza kommer ofta från våldsamma familjeförhållanden och hälften har varit utsatta för sexuella övergrepp.


När Leslie, 37, fick veta att hennes barn växte utanför livmodern ansökte hon om att få avsluta graviditeten men blev nekad. Hon svävade mellan liv och död men överlevde tack vare att en kvinnlig läkare som precis gått på sitt skift inte klarade av att låta henne lida mer.


När Leslie låg på sjukhuset och inte fick hjälp med sitt utomkvedshavandeskap tänkte hon på sin nioårige son som skulle bli föräldralös. Idag är han 14 år.


Vid Managuasjoön i utkanten av staden.