Blekinge museum

Anna Tärnhuvud


Anna Tärnhuvud, född 1986, är en frilansande bildjournalist med rötterna i Nättraby utanför Karlskrona. I dagsläget är hon stationerad i Stockholm där hon bor med sin man Olle och dotter Tuva.
Efter sin socionomexamen 2011 kände Anna att hon ville fortsätta arbeta med människor och sociala frågor, dock på ett annat sätt. Hon började då studera bildjournalistik vid Nordens Fotoskola där hon tog examen 2014.
Innan hon var utexaminerad hade Anna vunnit priser i två kategorier i Årets Bild och dessutom blivit utsedd till Årets Rookie. Hon anses idag vara en av Sveriges främsta bildjournalister med flertalet priser i bland annat Årets Bild, KW Gullers stipendium av Nordiska Museet och nomineringar till Joop Swart Masterclass i World Press Photo. 2018 skrevs hon in i historieböckerna som första kvinnan att vinna Årets Bild med en bild från terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm.
Anna brinner för sociala- och humanitära berättelser och beskrivs ofta som en inkännande bildjournalist med ett stort socialt engagemang som på ett inkluderande, realistiskt, men även poetiskt sätt förmedlar svåra och aktuella ämnen i dagens samhälle genom hennes kamera.
Till vardags arbetar hon även med nyhetshändelser, sportevenemang och porträtt. Bland hennes kunder hittar man dels Sveriges största tidningar- och magasin som exempelvis Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten men även internationella aktörer som The Wall Street Journal, Rolling Stone Magazine, The Globe and Mail, Le Monde, Verdens Gang med flera.Annas egna ord sitt fotograferande:

”Som bildjournalist strävar jag efter att skildra verkligheten transparent och rättvist. Jag vill varken försköna eller förvärra den, inte döma eller påverka – det är människorna i bilderna som står för berättandet och jag är länken mellan övriga samhället och deras historia. Det är bildjournalistik för mig, att skina ljus i skuggorna, ge människor en röst och omvärlden en inblick.

Den största utmaningen för en bildjournalist ligger i att på kort tid bygga upp ett förtroende och komma nära, men samtidigt hålla ett respektfullt avstånd och sedan balansera sig fram längs denna tunna linje. När jag blir insläppt i en annan människas liv och får tillåtelse att förmedla deras berättelse till omvärlden är jag som mest lycklig i mitt i arbete. Jag intresseras av det mänskliga, av likheter och olikheter. Och det slår mig ofta att vem än jag möter så är vi alla i slutändan människor, oavsett om man är toppolitiker eller hemlös.

Min utställning handlar om alla de människor som jag har mött under min tid som bildjournalist. Och att få ställa ut på just Blekinge Museum känns väldigt fint och hedrande eftersom det var här mitt intresse för människor och fotograferandet började. Det var här i Blekinge som jag tog mina första bilder.”