Blekinge museum

List

List, fälttecken, livband

Om livet lindas fälttecknet som är ett grönt skärp av taft, vars nedhängande ändar glänsa av guld och silverspetsar, -pallietter och -löv. (Sjöborg)

Bälte, fälttecken eller brudlist bars endast till festdräkten. Den hörde till bruddräkten, men  bars även vid andra högtidliga tillfällen. Den äldre typen är av rött kläde. De röda listerna användes från mitten av 1700-talet och avlöstes av gröna sidenlister.

 

List av rött ylletyg broderad med schattersöm av silke i många färger samt med påsydda galoner av silver. Märkt: B I D 1776. Har haft kantband. Från Blekinge. Inköpt i Karlskrona.(Blm 5596 Blekinge museum).

 

 

Livband "list" Av ljusgrön sidentaft med ytterst smala fållar, i ändarna kantat med knypplade guld-och silverspetsar i flera rader. Från Bräkne härad inkom 1875. (NM 8664  Nordiska museet).

MÖNSTER

 

 

PDF Brudlist av kläde. Röd med blomsterbroderi i beige, grönt och gult med blå kant och svart silkesfrans. Påsydd silverspets. Märkt : C 13, 1811, KOS - SPD. (Blm 10450 95 Blekinge museum). Mönster och sömnadsbeskrivning: Blekinge Läns Hemslöjd. 

Här kan du se fler lister i Blekinge museums samling.