Blekinge museum

Ytterplagg

 

Enligt uppgift på bilden skall fotografiet föreställa Sophie Åkesson och hennes syster i Karlskrona. Gissningsvis är bilden från 1870-tal. Foto i Blekinge museum.

Av de uppgifter som finns om ytterplagg kan vi sluta oss till att man på kunde ha kappa, päls och tröja. Senare användes även storschalen som ytterplagg.


Tröja

Till dräkten hör en kort jacka av ylle eller halvylle. Svarta tröjor var vanliga, men även andra färger förekom. Tröjan bars även inomhus i stället för överdel.


 Foto: Blekingelivet/Nisse Stormlod

 

 

 

Kvinnotröja av svart kläde med skört, kantad med grönsvarta linneband, fasonerat foder av halvylle, dubbelknäppt med fyra par silverknappar, varav de tre övre paren är tillverkade av N. Juhlin (1826-50) i Karlshamn enligt stämpeln, samt det nedersta paret av N. Pettersson (1814-36) i Karlskrona enligt stämpeln, ytterligare en knapp på vardera ärmen av samme guldsmed. Från Truseryd, Torhamns socken. Inköpt 1908 (Blm 5075 Blekinge museum).Detalj ur målning av Pehr Hilleström (Nationalmuseum).

I flera av Hilleströms målningar ser vi tröjor prydda med band. Dessa är av en äldre typ som också beskrivs av Öller. Både bilderna ovan och beskrivning nedan är från ca 1800.

"Swarta och blå klädes tröjor, som slutar vid midjan

och utan skört äro de allmännaste;
de äro af kläde eller fint walmar.På de svarta äro
sammetsborder; på de blå parduband över sömmarna.
Dessa tröjor knäppas med häcktor eller knappar."
(Öller, Jämshögs socken 1800)

Kappa, kapprock, kolt

På vintern bars en lång kappa eller päls. Några kappor finns bevarade men däremot inga pälsar.

Kappa sydd av Lina Odell efter förlaga nedan (Blm 4427 Blekinge museum). Foto: Blekingelivet/ Frans Ekelin

"Fruntimmrena hade också kapprock, men dom kallade den för kolt. Det var en stor krage och ett alldeles åtsittande liv. Nerikring var den alldeles vid, fastsydd i midjan i livet och så försedd med skärp. Armen var upphöjd vid axeln" Hanna Jonsson född 1853 i Kyrkhults socken.

 

Damkappa/fruntimmerskappa av blått verken med krage så kallad kolt, vadderad.
Inköpt 1904 vid auktion efter en äldre kvinna i Kuggeboda, Listerby socken (Blm 4427 Blekinge museum).

 

Storschal

Stora schalar kunde även de användas som ytterplagg.


Foto: Blekingelivet/Nisse Stormlod

 

Storschal i rött, brunt, beige, benvitt. Vävd i kypertvariation, tvåtrådig bomullsvarp med entrådigt ullinslag. Två ihopsydda längder Fållad kant och påknuten frans 
Schalen troligen vävd och använd av Ingrid Maria Svensdotter född 1845 i Jämö socken gift med Mårten Svensson född 1842, Möcklö, Ramdala socken (Blm 24138 Blekinge museum). 

 

 

MÖNSTER

 


 PDF Tröja av svart yllelasting med infodring av kläde. Foder av mörkblått halvylle. Foder i ärmar av oblekt grovt bomullstyg. Dubbelknäppt med fyra par silverknappar. Med skört. Från Östra Blekinge. (Blm 9199 Blekinge museum) Mönster:  Ulla Liljedahl Svenska Ungdomsringens Blekingedistrikt.

PDF Sömnadsanvisningar, mönsterpassning. Anvisningar: Blekinge Läns Hemslöjd