Blekinge museum

Huvudbonad

 

 

Foto: Blekingelivet/Nisse Stormlod

 "En hemlighet" / "Frieriet". Oljemålning av Bengt Nordenberg, 1864. Nordiska museet.

 Klut, klä(d)e

Den gifta kvinnan skulle dölja sitt hår. På bilden ovan ser vi modern som kikar fram med den vita kluten på huvudet, medan den ännu ogifta flicka är barhuvad. Den äldsta huvudbonad vi känner till är den vita linnekluten. Kluten kunde bäras på olika sätt och bindas över olika undermössor.

" Andra bröllopsdagen eller måndags morgon, då bruden för första gången uppstiger som kvinna skall denna klut av mannen bindas på henne." (Sjöborg 1792)

 Till vardags användes rutig klut "näsduk".


Sissa Bengtsdotter 1842, Bengt Nordenbergs moder.


Listerkvinna, porträtt av Bengt Nordenberg.

 

Detalj ur vykort.

Under andra hälften av 1800-talet övergick man till att knyta huvudduken under hakan. Uppgifterna om hur man skall knyta knuten i nacken hade därför till stor del fallit i glömska då man påbörjade dräktdokumentation.Luva, luvetallrik, valk, spetsvalk 

En rund träplatta överklädd med rött tyg, ibland broderad och prydd med paljetter och guldspets, bars av den gifta kvinnan under kluten.

"Nygifta hustrur hava gemenligen en liten röd hätta, bak på hårvalken i nacken, med en liten svart fläck? mitt uti, och annars med helt bart huvud, det pigor ständigt hava; dock bär hon endast en lik hätta hemma i huset och när hon går till närmaste granngården"
(Cronholm 1750-tal)

Katalogkort med luvetallrik som tillhört Quidings Blekingestuga (Blm 10450:106 Blekinge museum).

Hätta, ungmorshätta, luva, mösseklut

En huvudduk broderad med kulört yllegarn har förekommit speciellt talrikt i Medelstads härad. Klädet monterades över en stomme av papper så att den kunde sättas på huvudet utan att knytas varje gång. 

 .."Mormor hade en vit luva med yllebroderi, den var knuten som en mössa och fick liksom spethättan endast användas av de gifta. Inomhus buros mössorna bara utan klut, utomhus med kluten över." Jenny Samuelsson född 1886 i Listerby socken.

 

 
Hätta från Tving (NM 6189 Nordiska museet).

 


Spethätta, fyrkantsmössa

En liten mössa av tryckt bomullstyg, som monteras på en pappstomme och fått sitt namn av den sticka som höll ut den i överkanten. Även dessa mössor bars under kluten.

 

En mössa, s.k. spethätta, av tryckt bomullstyg, brunt med röda blommor. Mössan har långa flikar vid öronen och foder av ett randigt bomullstyg i rosa, grönt och vitt. Fyllning och styvnad av papper. Har haft knytband. (Blm 15009 Blekinge museum).

 

 

 


HUVUDBONAD FÖR OGIFT KVINNADetalj ur illustration ur Forssells "Ett år i Sverige" utgiven 1827-35.

Ogift kvinna gick vanligen barhuvad. Flickorna hade ofta en fläta på ryggen som avslutades med en stor bandrosett. Vid festliga tillfällen flätades håret i en valk och pryddes med sidenband och pärlor. 

"Pigorna hafva merendels bart hår, deladt i pannan och flätadt i nacken; de bruka äfven klut, men vid högtidligheter hafva de en valk öfver hufvudet med inlfätde och nedhängande guld-silfver och sidenband." (Sjöborg 1790-tal)

Med valk kan också menas ett slags hårklädsel.

Det förekommer även några uppgifter om att ogift kvinna burit luvetallrik.

Flickor på Hilleströms bilder från slutet av 1700-talet har en ring klädd med tyg och med nedhängande band.

Detalj ur målning av Pehr Hilleström från slutet av 1700-talet.

 

Foto: Blekingelivet/Nisse Stormlod

 

MÖNSTER


Många huvuddukar är broderade med vackra mönster i vitbroderi. Vissa kvinnor var specialicerade på att göra dessa broderier. En av dem var Rosalie Andersson Hammar  (1822-1861) i Karlskrona.

PDF Broderimönster av Rosalie Andersson Hammar. 

 

PDF  Klut  i vitbroderi. Bladrankor längs två sidor samt blomsterbroderi i ena hörnet. Engelskt broderi. Broderad av fröken Lisken Svensson som bodde i Grönadal (Skillingenäs), till Carolina Carlsson, Grönadal, Nättraby född 1859 (Blm 12574 Blekinge museum) Broderimönster: Ulla Liljedahl.

PDF Vikning av huvudduk. Anvisning från Blekinge Läns Hemslöjd.

PDF Vikning av ungmorshätta. Hemslöjdsbutikerna i Blekinge sålde en "undermössa" som kluten knöts runt. Anvisning från Blekinge Läns Hemslöjd.

PDF Ungmorshätta från Bräkne-Hoby.  Broderimönster: Maj Zetterberg, Blekinge Läns Hemslöjd.

PDF Luvetallrik. Broderimönster: Blekinge Läns Hemslöjd.

PDF Flickring. Mönster: Blekinge Läns Hemslöjd.