Bild på presskontakt.

Epost →

Pressinformation|2016.01.07 kl 12:13

Muslimer och judar - 300 år sedan historisk ankomst till Blekinge

För precis 300 år sedan anlände de först kända muslimerna och judarna som tilläts att utöva sin religion till Sverige. De hamnade till största del i Blekinge. Detta tar Blekinge museum som avstamp för ett år som ska belysa kontakterna med orienten under det senaste årtusendet – och hur vi alla påverkar varandra, då såväl som nu.

Det var i januari 1716 som de första muslimska och judiska gästerna ankom Blekinge, först till Karlshamn och sedan till Karlskrona. De var här för att kräva tillbaka de enorma summor pengar som Karl XII hade lånat upp under sin tid som flykting i det Osmanska riket efter nederlaget vid Poltava.

Man kan tänka sig hur kreditorerna anlände mitt i den mörkaste och kallaste tiden på året och hur de mötte ett Blekinge som var mycket olikt den värld de var vana vid. Hur de inkvarterades, längtade hem och brottades med den svenska administrationen. Men de tilläts utöva sin religion – detta i en tid då det i Sverige normalt sett var otänkbart att inte följa den lutherska läran.

Blekinge museum kommer under 2016 använda detta historiska jubileum för att belysa historiska aspekter på relationer till andra kulturer – och också koppla detta till dagens diskussioner om invandring, kultur och ömsesidig påverkan.

På pressinformationen berättar Blekinge museum om den historiska bakgrunden till kreditorerna, samt om de evenemang och insatser som kommer göras under året.

Tillbaka →

Pressida

Pressnyhetsbrev

Fyll i din emailadress för att prenumerera på vårt pressnyhetsbrev.

Följ Blekinge Museum