0019_susanne_stro%cc%88m

Epost →

Nyhet|2019.09.04 kl 16:51

Samtalet och konsten i fokus – Artist in Retreat

Artist in Retreat är en serie konstnärssamtal- och konstevent som drivs av konstnären Xenia Klein med bas i Torhamn. Hon bjuder in unga nyetablerade konstnärer och kulturpraktiker till Blekinge för samtal och publika presentationer.

Film, musik och konst ryms inom ramen för konstnärssamtalet med nedslag i länets historia så som sekelskiftes fotografi eller blekingesöm från Blekinge museums samlingar. Artist in Retreat vill stimulera det konstnärliga och humanistiska samtalet i Blekinge och på så sätt främja intresset för och nyetablering av kulturskapare i Blekinge.

Söndag 8 september leder Xenia Klein kultureventet Artist in Retreat, arrangemanget är en del av Kulturarvsdagen som är Riksantikvarieämbetets årliga temadag. Kulturarvsdagen ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarvet. Fokus för konstnärssamtalet är Johanna Arves konstnärliga installationer, Andreas Hiroui Larssons filosofiska arbete och den traditionella blekingesömmen länkar samman samtalet. Eventet blandar skön konst och samtida filosofi, förkrossande bräcklighet och banbrytande jazz. Med andra ord – det enda som bör förväntas är doften av blommor som växer tvärs igenom tiden, med djupa rötter ovan jord!

Lördag 14 september hålls konstnärssamtal mellan den marockanska curatorn Meryem Saadi och Xenia Klein. Samtalet kommer att beröra curatoriell metod och praktik, vilka byggstenar som används för att sätta samman en utställning.
I samband med konstnärssamtalet presenterar Xenia sin work-in-progress DMZ / Post-postalservice på Kulturcentrum Ronneby Konsthall. Dialogen kommer att göra nedslag i Blekinge museums förmålssamling och göra avstamp i den pågåen¬de utställningen DMZ / Post-postalservice.

Programmen arrangeras i samarbete mellan Blekinge museum, Karlskrona kommun, Kulturcentrum Ronneby Konsthall/ Ronneby kommun och Konst i Blekinge/Region Blekinge. Artist in Retreat möjliggörs i huvudsak av Konst i Blekinge och stöds därutöver av föreningen Kultur 307, Karlskrona kommun, Kulturcentrum Ronneby Konsthall och Blekinge museum.

Artist in Retreat #2
Johanna Arve och Andreas Hiroui Larsson
Var: Blekinge Museum, Hörsalen
När: Söndag 8 september, kl.13:30

Artist in Retreat #3
Meryem Saadi (curator)
Var: Hörsalen, Kulturcentrum Ronneby Konsthall
När: Lördag 14 september, kl.14:30

Tillbaka →

Pressida

Pressnyhetsbrev

Fyll i din emailadress för att prenumerera på vårt pressnyhetsbrev.